Mail settings (SMTP)

Komen e-mail notificaties vanuit je site niet aan in de mailbox? Heel vervelend en dat kan aan allerlei dingen liggen. We bespreken de meest voorkomende oplossingen.

Van info@ naar info@

Het komt geregeld voor dat notificaties zo zijn ingesteld dat ze vanuit info@bedrijfsnaam.nl worden verzonden, maar ook afgeleverd moeten worden bij info@bedrijfsnaam.nl Veel mailservers zullen dat dan niet afleveren omdat ze het moeilijk vinden een mail bij zichzelf af te leveren.

In de Gravity Forms plugin zijn dit de standaard instellingen voor als er een inzending op het contactformulier binnenkomt:

{admin_email} staat voor het Administratie e-mailadres dat in iedere WordPress is in te stellen via  https://www.bedrijfsnaam.nl/wp-admin/options-general.php en als dat dus info@bedrijfsnaam is, werkt dat vaak niet. De oplossing is om het To Email adres anders te maken dan het From Email adres. Dit zal dan wel werken (zelfs als no-reply@ niet bestaat):

Domeinnaam staat nog niet goed ingesteld

Een ander belangrijk punt is het goed instellen van de DNS-records van het domein dat wordt gebruikt om te versturen. Van Ons gebruikt vaak Mandrill (een service van Mailchimp) om er voor te zorgen dat het versturen van mails vanuit je site, goed verloopt. Hiervoor moeten een TXT, DKIM en SPF setting aan de DNS toegevoegd worden.

Dat klinkt heel technisch, maar het is een eenvoudig werkje. Zolang je toegang hebt tot je domeinnaam (DNS settings) komt het goed en wij kunnen daar ook bij helpen.

Firewall

Vaker dan ons lief is komen we ook mailservers tegen met firewalls die dermate scherp zijn afgesteld, dat 'ie veel mails blokkeert. Zeker 'transactional' berichten zoals een notificatie vanuit een contactformulier. Van Ons beheert nooit de firewall van je mailserver. Neem hiervoor contact op met je domeinnaam hostingpartij.

Van Ons raadt aan om gebruik te maken van Gmail voor zakelijk gebruik om dit soort problemen te voorkomen. Ook met Gmail kun je, je eigen domein gebruiken. Als je met @van-ons.nl mailt is dat ook gewoon een Gmail. :-)