Redirects

Soms wil je een pagina (URL) doorverwijzen naar een andere pagina: dat heet een redirect. Ter illustratie, met een redirect kun je bijvoorbeeld:

www.bedrijfsnaam.nl/vacatures

Terecht laten komen op www.bedrijfsnaam.nl/werken-bij, bijvoorbeeld omdat je de pagina later zo bent gaan noemen.

Dit kun je instellen via de plugin Redirection die in bijna iedere site aanwezig is. Je komt daar door in te loggen op WordPress en dan naar Gereedschap (of Tools in het Engels) > Redirection te navigeren. De directe link is www.jouwsite.nl/wp-admin/tools.php?page=redirection.php

Een ideale redirect stel je als volgt in:

Bron-URL: /vacatures/

Bij URL opties/regex is het meestal wenselijk om "Negeer hoofdlettergebruik" en "Negeer slash" aan te vinken.

Doel URL: /werken-bij/

In beide gevallen hoef je www.bedrijfsnaam.nl dus niet mee te nemen. Dat doet Redirection zelf al.

Redirect testen

Als je met je muis over een reeds aangemaakt redirect hovered in Redirection, verschijnt de optie 'Controleer verwijzing'. Door daar op te klikken gaat Redirection je vertellen of de aangemaakte redirect goed werkt of wat er eventueel mis mee is.

Werkt de redirect niet gelijk? Ververs dan de cache en doe een harde refresh.

RegEX

RegEX staat voor 'regular expression' en dit is een krachtige vorm van redirecten. Het is aan te raden dit alleen te gebruiken als je weet wat je doet.

Vul bijvoorbeeld bij Bron-URL in: /voorbeeld/.*

Als je dan bij URL opties/regex 'Regex' aanvinkt zal de .* ervoor zorgen dat de redirect werkt voor zowel:

• /voorbeeld/contact

als voor:

• /voorbeeld/ondersteuning

En alle andere pagina's die vooraf worden gegaan door /voorbeeld/.

Ter verduidelijking: de .* is de regular expression in deze redirect en daarmee zeg je eigenlijk "match /voorbeeld/ en elke reeks van tekens die daarna komt, en redirect die".

Een ander veel voorkomend voorbeeld is als je lang hebt gewerkt met bedrijfsnaam.nl/blog/titel-van-het-artikel maar dat nu wilt gaan hernoemen naar bedrijfsnaam.nl/nieuws/titel-van-het-artikel. Als je veel artikelen hebt wil je die natuurlijk niet allemaal met de hand redirecten en dat hoeft gelukkig ook niet, met behulp van RegEX! Je gebruikt dan in de Bron-URL: /blog/(.*) en als Doel-URL: /nieuws/$1

(.*) zorgt ervoor dat alles na /blog/ wordt 'vastgehouden'. Dat zijn dus alle verschillende titels van je blogartikelen. $1 zorgt ervoor dat al die titels achter /nieuws/ geplakt zullen worden.

Op deze pagina van Redirection vind je nog meer voorbeelden.

Op deze pagina tref je alle combinaties van tekens voor RegEX.